Mitä leimoja osaamismerkkipassissasi on?
ATK-ajokortti tuli suoritettua, mutta on auttamattomasti vanhentunut. Mitä tilalle? Millä voi nykyään osoittaa perusdigitaito-osaamisen?
Osaamismerkit ovat jonkin tietyn osaamisen tunnustamiseen kehitettyjä osatodistuksia. Osaamisen tunnustamisen pirstaloituminen ja digitalisoituminen ovat olleet nähtävissä pidempään. Esimerkiksi ammatillisessa sosiaalisessa mediassa LinkedInissä on voinut osoittaa jonkin tietyn ohjelman osaamisensa pienillä testeillä, joista sitten saa osaamisen tunnustavan merkinnän. Se ei kuitenkaan ole kaikkien alusta. Etenkin perustaito-osaamisen tunnustamisesta hyötyvät tarvitsevat usein ohjaajan tukea merkin valintaan ja tekniikkaan. Digitaaliset osaamismerkit ovat siis paitsi ajan hermoilla, myös erilaisia oppijoita palvelevia.
Työväen Sivistysliiton ja Kuntoutussäätiön yhteisessä Arvosta osaamista -hankkeessa järjestettiin maahan muuttaneiden naisten kuulemistilaisuus elokuussa. Heiltä kysyttiin, miten työelämässä on osattu hyödyntää epämuodollista osaamista. Naiset toivat esille tarvetta osaamisperustaisiin todistuksiin esimerkiksi työharjoitteluiden jälkeen. He kaipasivat siis selkeästi sanallistettua ja tiivistettyä osaamisensa kuvausta.
Osaamismerkit ovat tapa kuvata osaamista. Ne voivat myös auttaa tunnistamaan sitä, mitä taitoja tulisi vielä ottaa haltuun. Suomen kielen osaamattomuus voi olla haaste merkkejä suorittaessa, mutta opettaja löytää keinot osaamisen osoittamiseen.
Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus julkaisi Osaamistarvekompassin, jonka tarkoituksena on auttaa tunnistamaan niitä osaamisalueita, joita työelämän eri osa-alueilla ja tehtävissä nykypäivänä ja tulevaisuudessa tarvitsee. Täsmäosaamista on syytä pohtia.
Syksyllä julkaistaan uusia tietoja aikuisten perustaitojen osaamisesta PIAAC 2024-tulosten merkeissä. Ehkä niiden innoittamana myös osaamismerkit saavat nostetta opiskelumotivaattoreina ja osaamisen esille tuojina. Työväen Sivistysliiton aikuisten perustaitokoulutushankkeissa on saatu hyviä kokemuksia siitä, miten muun muassa Tieken digiosaamismerkit ovat inspiroineet opiskelemaan, testaamaan taitoja ja yrittämään yhä uudelleen.
Vapaan sivistystyön oppilaitoksissa on voinut elokuun alusta lähtien myöntää ja tallentaa Koski-tietovarantoon kansallisia perustaitojen osaamismerkkejä, KAPOS-merkkejä. Osaamismerkkejä on yhteensä 32. Ne jakautuvat kuuteen teemaan: oppimisen taidot, tekstitaidot, numero- ja taloustaidot, vuorovaikutus- ja työhyvinvointitaidot, digitaaliset taidot ja kestävyysosaaminen.Merkeillä voi osoittaa erityisesti työelämässä tarvittavaa osaamistaan jakamalla niitä haluamilleen tahoille Oma Opintopolku -sivuston kautta. Osaamismerkkejä voi suorittaa kursseilla, jolloin oppilaitoksen opettaja havainnoi opiskelijan osaamisen ja vertaa sitä merkkien osaamisperustaisiin kuvauksiin. Vapaan sivistystyön onkin syytä pitää ääntä osaamismerkkien käyttöönotosta ja etuoikeudestaan myöntää niitä.
Pinja Kuusenaho
asiantuntija, perustaitokoulutus, TSL
Lisätietoa KAPOS-merkeistä Opintopolku-sivustolla.