Työnohjauksesta apua työn sujuvuuteen ja työhyvinvointiin
Työnohjaus on aika ja paikka keskittyä meneillään olevaan aiheeseen, ongelmaan tai kehittämiseen, yksin tai ryhmässä. Työnohjauksessa saadaan vertaistukea ja erilaisia toimintatapoja samassa asemassa olevilta ohjattavilta. Työnohjaajan kysymysten avulla tunnistaa omia käytänteitä ja tapoja toimia sekä mahdollisesti tarpeita ja keinoja muuttaa niitä. Työnohjaukselle ei ole yhtä määritelmää, vaan jokainen tilanne, kriisi tai kehityskohde on ainutlaatuinen.
Tämän päivän työ on haastavaa, kiireistä ja jatkuvasti muuttuvaa. Työnohjauksella voidaan vaikuttaa merkittävästi työhyvinvointiin ja se palvelee aina myös organisaatiota. Painopiste työnohjauksessa on omassa työssä tai vapaaehtoistyössä eli työnohjaus sopii myös luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja vapaaehtoistyön johtotehtävissä toimiville.
Työväen Sivistysliitossa on koottu jatkuvasti kehittyvä työnohjausverkosto, joka koostuu ammattitaitoisista työnohjaajista. Heillä on laaja kokemus jäsenjärjestöjemme toiminnasta ja työstä.
Työnohjauskoordinaattorina suosittelen lämpimästi esimerkkisi luottamusmiehille ryhmässä tehtävää työnohjausta. Ryhmässä saatu vertaistuki, kokemusten jakaminen ja toisilta oppimisen tila auttaa luottamusmiehiä hankalissa tilanteissa ja selkeyttää edunvalvontatehtävää. Ja ennen kaikkea auttaa jaksamaan vaativissakin tilanteissa.
Kevään tulevien vaalien jälkeen on itse kunkin järjestötyötä tekevän hyvä löytää aika, paikka ja väylä asioiden purkamiselle.
Riitta Sinimäki-Mikola
asiantuntija, työnohjaaja, työnohjauskoordinaattori, TSL
Lisätietoa työnohjauksesta TSL:n verkkosivuilla: www.tsl.fi/koulutus/tyonohjaus