Osaaminen näkyviin -viikko
Osaaminen näkyviin -viikko on Jotpan eli Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen organisoima teemaviikko, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä huomaamaan olemassa olevaa osaamistaan ja auttaa tekemään omaa osaamista näkyväksi. Teemaviikkoa on mukana järjestämässä satoja erilaisia toimijoita.
Tälle sivulle on koottu erilaisia TSL:n Osaaminen näkyviin -sisältöjä. Lisää sisältöjä löydät somekanavista tunnisteella #OsaaminenNäkyviin.
Osaaminen näkyviin 2023
Musiikkileiri toi varmuutta johtamiseen
Orkesterin tai kuoron johtamisesta karttuu mukaan monenlaista osaamista. Joukkue pitää saada puhaltamaan yhteen hiileen ja vetäjän pitää omata hyvät ryhmänhallintataidot.
– Lisäksi tarvitaan organisointikykyä, hyvää sosiaalista pelisilmää ja yleisiä johtamistaitoja, mutta toisaalta täytyy myös tietää musiikista ja osata olla tasavertainen muusikko. Tähän päälle tulee vielä harjoitukset ja ohjelmisto, aikataulun rakentaminen ja itse konsertissa orkesterin, yhtyeen tai kuoron innostaminen parhaimpaan mahdolliseen lopputulokseen, sanoo Mikkelin musiikkiopiston rehtori Marja Ikonen, joka toimi musiikkileirin kapellimestarikurssin opettajana.
Suurin osa Suomen Työväen Musiikkiliiton musiikkileirin kapellimestari- ja kuoronjohtajakurssien osallistujista tulee harrastajakuorojen ja -orkestereitten johtajistosta.
Lue Aikamerkin juttu: Musiikkileiri toi varmuutta johtamiseen
Osaaminen näkyviin 2022
Tarpeellisia taitoja, nyt ja tulevaisuudessa
Iso osa oppimisesta tapahtuu luonnostaan esimerkiksi työn lomassa.
– Se on ammattitaidon kerryttämistä, eikä työntekijä itse välttämättä edes ajattele, että hän on taas oppinut jotain uutta vaan pitää sitä ihan normaalina työkokemuksen karttumisena, opetusneuvos Kari Nyyssölä Opetushallituksesta kertoo.
Lue Aikamerkin juttu: Tarpeellisia taitoja, nyt ja tulevaisuudessa
Osaaminen näkyviin-seminaari 8.9.
TSL:n ja Opintokeskus Siviksen yhdessä järjestämässä seminaarissa keskusteltiin osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta monelta eri kantilta.
Siviksen asiantuntija Eeva Jeronen pureutui kysymykseen, miten kehittää vapaaehtoisen osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. TSL:n koulutussuunnittelija Mika Ukkonen kertoi European Midlife Skills Review -hankkeessa rakennetusta Ossi-työkalusta, joka auttaa tunnistamaan ja arvioimaan omaa osaamista. Päivän lopuksi osaamisesta käytiin työpajoissa Erätauko-keskustelut.
Monipuolista osaamista -podcast
Missä ja miten osaamista kertyy? Miksi osaamisen huomaaminen on tärkeää? Entä miksi oman osaamisen tunnistaminen ja siitä kertominen on voi olla hankalaa? Opintojohtaja Katri Söder TSL:sta ja projektipäällikkö Milma Arola Jotpasta keskustelevat osaamisesta ja sen näkyväksi tekemisestä.
Jos podcastin kuuntelu ei onnistu yllä olevasta upotuksesta, voit kuunnella jakson myös Anchor-palvelussa. Podcastista on myös tekstiversio.
Ememethods.net-menetelmäoppaan harjoitukset
Millaiset keinot auttavat tunnistamaan osaamista ja kertomaan siitä, kun taidoista, työkokemuksesta tai koulutuksesta ei ole virallisia todistuksia?
Ememethods.net-menetelmäoppaaseen on koottu 4 koulutusta, 8 menetelmää ja 8 työkalua, joiden avulla voidaan tunnistaa maahanmuuttajien osaamista, tukea heidän voimaantumistaan ja edistää työllistymistä. Tutustu menetelmäoppaaseen: ememethods.net
Osaaminen näkyviin 2021
Osaamisen tunnistaminen yhdessä muiden kanssa
– Kun auttaa muita kuvailemaan osaamistaan, voi oivaltaa uusia puolia myös omasta osaamisestaan, koulutuspäällikkö Inari Juntumaa kertoo.
Kuinka nuori voi tuoda esille omaa osaamistaan?
Ensimmäisiä työpaikkoja hakiessa työkokemusta ei ole vielä ehtinyt kertyä, mutta osaamista ja vahvuuksia löytyy silti kaikilta. Löydä polkusi -hankkeen Niina Sahlberg vinkkaa, miten nuori voi tuoda omaa osaamistaan esille.
Kaikilla tavoilla hankittu osaaminen on arvokasta
– Osaamisen huomaamisen on tärkeys ei rajoitu vain työelämään. Osaamisen huomaaminen voimauttaa meitä toimimaan yhteiskunnassa, vahvistaa sosiaalisia suhteita ja innostaa oppimaan lisää, opintojohtaja Katri Söder kertoo.
Kuuntele, tue ja rohkaise
– Osaamisen tunnistaminen on helpointa yhdessä muiden kanssa, koska toiset ihmiset toimivat oman osaamisemme peilinä, opintojohtaja Katri Söder kirjoittaa TSL-blogissa.
Lue TSL-blogi: Kuuntele, tue ja rohkaise – näin autat osaamisen näkyväksi tekemisessä ja kehittämisessä